Columbia: legalizarea sinuciderii asistate a copiilor a fost aprobată

397

Pe 3 octombrie, Prima Comisie a Camerei Reprezentanților, echivalentul Columbiei cu Senatul, a aprobat extinderea sinuciderii asistate la copiii cu vârsta peste șase ani, „reprezentați de părinții sau de tutorele lor legali”.

Luis Miguel López Aristizabal, membru al grupului anti-avort, a postat pe Twitter: „Sinuciderea asistată este corupția compasiunii, corupția bunăvoinței. Dacă un adolescent nu este suficient de matur pentru a cumpăra o casă, a cumpăra o mașină etc… cum a avut suficientă maturitate pentru a-și convinge părinții și medicii că era suficient de matur pentru a lua decizia de a-și pune capăt vieții?”

Este pentru prima dată când un proiect de lege în favoarea sinuciderii asistate este aprobat de Curtea Constituțională a Columbiei de când practica a fost legalizată în 1997. Zeci de inițiative parlamentare similare au fost doborâte de atunci.

În februarie 2014, Belgia a devenit prima țară din lume care a legalizat eutanasia pentru minori, fără limită de vârstă. Primele intervenții au avut loc în 2016 și 2017 cu copii de 9, 11 și 17 ani. În 2019, a fost anunțat că un minor va fi eutanasiat.

Recent, un tânăr adult de 23 de ani din țară a recurs la sinucidere asistată. Ca martoră de primă mână la atacurile de la Bruxelles din 22 martie 2016, Shanti De Corte, o adolescentă, citează o traumă pe care nu o poate depăși. Viața ei a fost întreruptă în luna mai a anului trecut din cauza „angerei mentale insuportabile”, a informat RTBF. O asistentă care a vorbit cu ea a remarcat că tânăra suferea probabil de o tulburare mintală înainte de aceste evenimente.