După abundența titlurilor „DEMIS pentru că s-a rugat în public” din presa românească, vicepreședintele Senatului, Titus Corlățean reacționează în apărarea directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor din Suceava, Daniel Drăgoi. Într-un interviu, realizat de Florin Pușcaș, pentru Știri pe Surse.ro, Titus Corlățean declară ca a rămas stupefiat de situația apărută la Suceava și clasifică fapta un gest pasibil de o încadrare penală!

În același timp, senatorul PSD, Titus Corlățeanu se declară revoltat de această situaţie, pe care o consideră o discriminare, şi cere premierului să ia măsuri pentru repararea nedreptăţii făcute lui Daniel Drăgoi.

„Mărturisesc că am fost stupefiat când am văzut în mass media această situaţie care a apărut la Suceava. M-am informat din surse directe, de la faţa locului, în legătură cu ce s-a întâmplat şi starea mea de revoltă este uriaşă în clipa de faţă. Domnul Daniel Drăgoi, care a fost până ieri director la această secţie de gospodărire a apelor de la Suceava, a fost demis din funcţia de director pentru motivul că a îndrăznit să se roage în faţa instituţiei pentru binele României, al românilor şi al comunităţii sucevene, în condiţiile în care ştim că Suceava şi cetăţenii de acolo sunt foarte greu încercaţi în perioada asta din cauza pandemiei, cu multe decese, cu multe infectări şi cu o stare de disperare a oamenilor, inclusiv a celor care erau colaboratori şi subordonaţi. Faptul că cineva cu identitate creştină asumată se roagă lui Dumnezeu pentru binele comunităţii a devenit un motiv de demitere din funcţia pe care o deţine. Mi se pare absolut scandalos. Este clar un act de discriminare flagrantă pe cosiderente de libertate de conştiinţă şi de religie. Am verificat – în toţi anii în care a condus instituţia, persoana respetivă şi-a făcut datoria din punct de vedere profesional. Era o persoană apreciată de ierarhia sa profesională, de colaboratori. Nici de această dată nu i-a fost adusă o culpă profesională. Ordinul a venit direct de la Bucureşti, a trebuit să fie pus în practică de ierarhia regională”, a declarat Titus Corlăţean, pentru Știri pe Surse.ro

Senatorul dezvăluie că, la începutul lunii martie, Daniel Drăgoi a solicitat, printr-un document oficial, aprobarea şi distribuirea materialelor de protecţie sanitară absolut necesare pentru cei care lucrau la secţia de gospodărire a apelor din Suceava. Această solicitare i-a fost însă refuzată. „Domnia sa, din banii săi personali, a comandat şi a cumpărat de la un întreprinzător, măşti de protecţie, viziere şi mănuşi pentru personalul de specialitate, colaboratorii săi. Abia după două săptămâni i-a fost aprobată o nouă solicitare, la jumătate din ceea ce reprezenta necesitatea. Cineva care s-a îngrijit şi de protecţia angajaţilor, a recurs la ceea ce avea de făcut – dezinfecţii, măsuri de protecţie – şi a fost abandonat, iar atunci când a îndrăznit să recurgă la acest gest, pentru că ai săi colaboratori din Suceava erau disperaţi şi a dorit să transmită un gest de încurajare, domnia sa a fost sancţionat. Acest lucru este absolut inacceptabil”, mai afirmă Corlăţean.

Titus Corlăţean susţine că măsura demiterii este în mod cert abuzivă, pentru că nu este fundamentată pe Codul Muncii sau pe regulamente profesionale. Acesta solicită intervenţia CNCD.

„După apariţia acestei informaţii, cineva a fost deranjat şi a transmis ordinul de demitere. Spuneam că e un caz clar de discrminare pe motive de conştiinţă şi de religie, cu atât mai mult cu cât, în paralel, presa a relatat un alt caz, al primarului de la Botoşani, care este şi membru PNL, este membru în Biserica Ortodoxă, nu în una neoprotestantă, aşa cum este domnul Drăgoi, care s-a pus în genunchi în faţa primăriei pe care o conduce şi s-a rugat atunci când au trecut moaştele pe care Mitropolia Moldovei le-a scos şi le-a expus într-un itinerariu prin Moldova. Nu a existat nici cel mai mic comentariu negativ la adresa primarului PNL din Botoşani. În schimb, cineva care nu este membru PNL şi nu este ortodox a fost foarte rapid demis din funcţie. Aici trebuie să vă spun un lucru: cine a comis acest gest este foarte uşor pasibil de o încadrare penală la abuz în serviciu cu încălcarea unor drepturi fundamentale constituţionale. Din acest punct de vedere, exprim public, ca vicepreşedinte al Senatului, următoarele solicitări oficiale. În primul rând, mă aştept să se sesizeze rapid Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării asupra acestui caz. Nu este acceptabil, ca pe considerente religioase sau de conştiinţă, mai ales într-o ţară care se asumă creştină, cineva să fie pedepsit pentru că se roagă pentru binele naţiunii şi al comunităţii locale”, declară Titus Corlăţean, care oferă şi exemple din alte state.

Citiți întreg interviul oferit de Titus Corlățean, jurnalistului Florin Pușcaș, pe Știri pe Surse.ro AICI!