Peste zece mii de români prezenți la protestul pentru susținerea familiei Furdui

226

Mii de creștini s-au adunat ieri, 26 noiembrie, în fața Porții Brandenburg din Berlin pentru susținerea familiei Furdui, ai cărei copii au fost luați de Jugendamt (Protecția Copilului din Germania), în aprilie 2021.

Potrivit celor care s-au ocupat de organizare, la protest au ajuns peste 70 de autocare de români din diferite părți ale Europei, și nu numai, iar alte câteva sute de manifestanți au venit cu mașinile lor proprii, totalul manifestanților, potrivit organizatorilor, ar fi depășit 10 000 de persoane. De asemenea, au participat si mai mulți politicieni români, printre care fostul ministru al Apărării din România, Gabriel Leș, fostul Ministru al Afacerilor Externe Titus Corlățean si deputatul Robert Sighiartău.

Manifestanții au cerut întoarcerea în familie a celor cinci din cei șapte copii care sunt încă în custodia autorităților germane (doi dintre copii au fost lăsați să se întoarcă în familie).

La sfârșitul lunii octombrie 2022, David, copilul cel mare al familie Furdui, aflat în custodia Jugendamt, a reușit să „evadeze” si sa fugă în România.

„David și Naomi au spus în repetate rânduri că vor să se întoarcă acasă, asistenții sociali și tutorii nu le-au permis să facă acest lucru, ci chiar au vorbit de rău despre părinții lor, încercând sa-i facă să înțeleagă ca le e mai bine acolo decât în familie. Fiind cuprins de disperare în urma acestor discuții cu tutorele și alți reprezentanți ai Jugendamt, David a gândit un plan să scape și a fugit în România la rude. A considerat inadmisibil ca la 17 ani să fie ignorată dorința lui de a se întoarce acasă. Acum este fericit că poate să-și continue viața departe de Jugendamt”, a declarat Paraschiva Bloju, mătușa copiilor.

Petru și Camelia Furdui au fost vizitați de către reprezentanții Jugendamt pe 26 aprilie 2021, care i-au ridicat pe cei patru copii care erau acasă în acel moment. Tot atunci, părinții au fost anunțați că ceilalți 3 copii vor fi preluați direct de la școală.

Durerea familiei a fost amplificată și de faptul că minorii au fost dispersați în trei grupuri diferite, inclusiv copilul de un an care a fost dat în plasament. Dezaprobăm tacticile ilegale pe care autoritățile germane le-au folosit să separe copiii de părinții lor.

Un alt moment important a fost discursul Luisei, o tânără din Columbia, stabilită împreună cu familia ei în Germania, care, împreună  cu frații ei au fost separați de familie de către Jugendamt în urmă cu câțiva ani. Ea a descris disperarea prin care trec copiii din centrele de plasament:

„La noi lucrurile s-au întâmplat foarte repede, am fost luați de către Jugendamt fără a li se oferi detalii părinților. Noi eram o familie de sportivi, în fiecare zi făceam sport, eram fericiți, și dintr-odată toate acestea ne-au fost luate. Din copii care eram deschiși, cărora ne plăcea să trăim, ne plăcea sportul, care eram bucuroși, am devenit reci, triști, supărați și singuratici. Eu sunt cea mai mare din cei șase copii ai familiei și am fost martoră distrugerii fraților mei, psihic în primul rând dar și fizic, acest lucru s-a întâmplat atunci când am fost separați de familia noastră care ne iubea.

Jugendamt ar trebui să lucreze PENTRU binele copiilor, în schimb ei distrug copilăria, amintirile ne-au fost luate. Am fost zilnic înconjurați de droguri, alcool și abuzuri sexuale, iar cei de la Jugendamt nici măcar nu au știut sau nu și-au dat interesul să afle despre starea copiilor de acolo. Jugendamt nu protejează copiii ci distrug copilăria!

Solicit eliberarea copiilor familiei Furdui și a fraților mei!”

Mai târziu, politicianul Titus Corlățean a  postat pe pagina sa de facebook un mesaj potrivit căruia Naomi a fost eliberată de din custodia Jugendamt.