Pastor iranian eliberat din închisoare

672
A picture taken on November 10, 2019, shows an Iranian flag in Iran's Bushehr nuclear power plant, during an official ceremony to kick-start works on a second reactor at the facility. - Bushehr is Iran's only nuclear power station and is currently running on imported fuel from Russia that is closely monitored by the UN's International Atomic Energy Agency. (Photo by ATTA KENARE / AFP) (Photo by ATTA KENARE/AFP via Getty Images)

Organizaţia Christian Solidarity Worldwide (CSW) a salutat eliberarea a doi creştini dintr-o închisoare din Iran. Pastorul Amin Khaki şi Rokhsareh Ghanbari au fost eliberaţi ca parte a strategiei guvernului iranian de a reduce numărul infectărilor cu Covid-19 în rândul populaţiei din închisori.

Pastorul Amin a fost arestat în 2017 şi a fost acuzat ulterior de „propagandă împotriva Republicii Islamice Iran.” În martie 2019 a fost condamnat la 14 luni în închisoare. Rokhsareh Ghanbari a fost arestată de agenţii Ministerului Informaţiilor în iulie 2019 şi i-au fost aduse acuzaţii similare, fiind condamnată la 1 an în spatele gratiilor. CSW suspectează că Ghanbari a fost vizată pentru simplul fapt că frecventa o biserică de casă. Cazul lui Ghanbari a făcut vâlvă în mass media anul trecut în luna august, atunci când vicepreşedintele american Mike Pence i-a luat apărarea pe reţeaua Twitter, unde a postat: „Sunt îngrozit să aud cum conducătorii despotici ai Iranului au pedepsit încă o femeie creştină pentru că aceasta şi-a exercitat libertatea de închinare.”

Directorul executiv al CSW Mervyn Thomas a declarat: „Salutăm eliberarea a doi creştini nevinovaţi, care au fost pedepsiţi cu închisoarea pentru simplul fapt că au adoptat o altă religie decât cea oficială. Drepturile lor sunt înscrise în Acordul Internaţional pentru Drepturi Civile şi Politice, la care Iranul este semnatar. Facem apel la autorităţile iraniene să pună capăt incriminării convertirii şi să elibereze imediat toţi prizonierii de conştiinţă, religie şi credinţă pe timpul crizei de sănătate”

O altă creştină iraniană Fatemeh Bakhteri a primit prelungirea eliberării temporare până pe 18 aprilie, după ce a fost arestată şi ţinută în închisoare din august anul trecut, pentru „răspândire de propagandă împotriva regimului.”

Mervyn Thomas a adăugat: „CSW salută şi prelungirea eliberării temporare pentru Fatemeh Bakhteri. Cu toate acestea, subliniem din nou faptul că ea nu ar fi trebuit încarcerată deloc. Solicităm guvernului iranian să acorde dnei Bakhteri eliberarea definitivă şi să-i permită exerciţiul liber al credinţei, fără a fi hărțuită sau restricţionată în vreun fel pe viitor.”

Sursa: Premier