Evanghelia continuă să se răspândească în Afganistan, în ciuda situaţiei dificile din ţară

1045

Coronavirusul nu este decât una din multele probleme cu care se confruntă Afganistanul în aceste zile. O altă problemă gravă o reprezintă atacurile, în special cele din partea organizaţiei Stat Islamic. 25 de persoane de la un templu Sikh au pierit la începutul acestei săptămâni, într-un astfel de atac.

„Chiar dacă s-a încheiat un acord de pace cu talibanii, Statul Islamic este încă activ în Afganistan şi execută numeroase astfel de atacuri,” a spus purtătorul de cuvânt al organizaţiei Vocea Martirilor SUA, Todd Nettleton, referindu-se la acordul încheiat între guvernul S.U.A. şi reprezentanţii talibanilor.

Politicienii fac ca toate lucrurile să fie complicate. Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah îşi revendică calitatea de preşedinte al Afganistanului, deşi Ghani a fost desemnat câștigătorul alegerilor din luna Februarie. Secretarul de stat american Pompeo a anunţat luni sistarea ajutoarelor în valoare de 1 miliard de dolari către Afganistan precum şi intenţia de a sista o sumă egală ce era planificată pentru anul 2021.

Afganistanul pare a fi un tărâm fără speranţă, însă „Dumnezeu este lucru,” spune Nettleton.

„Acum 20 de ani, cu greu puteai găsi o mână de credincioşi creştini în toată ţara, dar astăzi avem creştini în fiecare provincie din ţară.”

Dar cum lucrează Domnul în Afganistan?

Conform Operation World, Afganistan este una din naţiunile cel mai puţin evaghelizate. De-a lungul istoriei, imperiile lumii s-au luptat pentru controlul acestui ţinut strategic, care este casă pentru 70 de grupuri etnice.

Stăpânitorii islamici menţin un control strict al religiei în Afganistan, oprind din faşă orice activitate non-musulmană. Autorităţile şi ameninţările teroriste fac ca înaintarea Evangheliei să fie extrem de dificilă. Vocea Martirilor descrie în Ghidul Global de Rugăciune încercările prin care trec creştinii afgani astfel:

Bătăile, tortura şi răpirile sunt lucruri de rutină pentru creştinii din Afganistan. Valuri de creştini au emigrat în ţările învecinate, pentru a avea un pic mai multă libertate în închinare. Cu toate acestea, bisericile de casă din Afganistan continuă să crească. Un mic număr de creştini sunt ucişi pentru credinţa lor în fiecare an, dar acest lucru nu ajunge în mass media. Există de asemenea şi un număr mic de credincioşi care sunt în închisoare, însă pedeapsa cu închisoarea nu este frecventă. Creştinii convertiţi de la islam sunt cel mai adesea ucişi de către membrii de familie sau de extremişti înainte ca ei să ajungă în fața judecătorilor.

Lucrarea Evangheliei este dificilă în Afganistan, însă nu este lipsită de rod.

„Ne rugăm pentru pacea poporului din Afganistan care a trecut prin atâtea războaie, violențe şi moarte în ultimii zeci de ani. Ei vor pacea. Vor să aibă o ţară sigură, în care să-şi poată creşte copiii,” a spus Nettleton.

„Un mod foarte clar de a te ruga pentru noii credincioşi este să îţi imaginezi proclamaţia unui convertit de la islam: ‘Hei, eu nu mai sunt musulman! Sunt un ucenic a lui Hristos’. O astfel de declaraţie îţi poate pune capăt vieţii acolo. Rugaţi-vă în loc ca dicuțiile între nou-convertiți şi musulmani să fie ocazii de a planta sămânţa Evangheliei”

Sursa: Mission Network News